Archicomm NL: Project van de maand mei

Kloekhorst in Assen

ArchiComm Nederland Trespa project van de maand, mei

Kloekhorst in Assen

In de maand mei willen we graag het project van de maand in de schijnwerpers zetten. Dit keer willen we aandacht besteden aan een bijzondere transformatie die heeft plaatsgevonden in Assen, aan de Kloekhorststraat. Het pand op nummer 29 heeft een opmerkelijke verandering ondergaan. Voorheen werd het hoofdzakelijk gebruikt als kantoor- en winkelruimte, maar vanwege de groeiende vraag naar woningen in de regio was het noodzakelijk om het een nieuwe functie te geven. De transformatie van dit gebouw is een inspirerend voorbeeld van herbestemming om aan de veranderende behoeften van de gemeenschap te voldoen.

Een nieuw ontwerp met een frisse uitstraling

Pdb|Design werd betrokken door De Vastgoedfactory om een nieuw ontwerp te realiseren voor dit pand. Het ontwerp werd groots aangepakt, waarbij een nieuwe functie, een nieuwe uitstraling en extra capaciteit centraal stonden. Na een technische beoordeling van de constructiemogelijkheden, werden inspirerende ontwerpen gemaakt. Het resultaat was onder andere het optrekken van de tweede verdieping door de gevelstenen wit te kalken en het toevoegen van een extra opbouw.

Voor de nieuwe opbouw was het belangrijk dat deze licht in gewicht was en tegelijkertijd een esthetisch contrast vormde met de rest van het gebouw. Daarom werd gekozen voor Trespa® Meteon® China Gold (LM0641 - Diffuse) gevelbekleding, die dankzij de matte afwerking prachtig afsteekt tegen de gevelstenen. Daarnaast is ook Trespa® Meteon® New York Grey (L2581 - Diffuse) toegepast, zichtbaar aan de uiterste linkerzijde van het pand. Deze antracietkleurige bekleding vormt een uniform geheel met de cilinders van het trappenhuis en herinnert aan de oorspronkelijke uitstraling van het gebouw.

Meerwaarde voor het centrum van Assen

Dankzij de transformatie van Kloekhorst 29 zijn er maar liefst 32 extra wooneenheden toegevoegd aan het centrum van Assen. Dit project is mede mogelijk gemaakt door het toegewijde team van pdb|design, bestaande uit architect Patrick Wekema en projectleider Hans Posthumus.

De renovatie van Kloekhorst 29 in Assen met behulp van Trespa gevelbekleding heeft niet alleen gezorgd voor een nieuwe functie en een frisse uitstraling, maar ook voor waardevermeerdering en extra woonruimte in het centrum van Assen. Het gebruik van Trespa® Meteon® China Gold en New York Grey heeft bijgedragen aan het visuele contrast en de esthetische aantrekkingskracht van het pand. Dit project is een uitstekend voorbeeld van succesvolle transformatie en innovatief design.