Archicomm NL: Project van de maand juni

Risse Groep in Weert

ArchiComm Nederland Trespa project van de maand, juni

Risse Groep in Weert

In 2019 werd de beslissing genomen om het pand aan de Risseweg 6 in Weert te transformeren. De slechte energetische kwaliteit en de hoge onderhoudskosten van de voormalige loods met kantoorruimte hadden een aanzienlijke impact op het energieverbruik en de exploitatiekosten. Zodoende werd contact gelegd tussen Huub Dumoulin & Hans Rutjens (Risse Groep) en Haex B.V. (Bèr Haex & Paul van Gansewinkel) welke sinds jaar en dag een prettige samenwerking hebben. Op advies van Haex B.V. werd Architect Geert-Jan Kwaspen van Kwaspen Architectuur uit Stramproy erbij betrokken. Dit was tevens een kans om de ruimte van PSW op de voormalige locatie Edisonlaan te integreren in de toekomstige transformatie en zo meer synergie te creëren.

Met het projectteam werd nauw samengewerkt om tot een indrukwekkend resultaat te komen. Geert-Jan Kwaspen heeft verschillende voorstellen gedaan die het gebouw een compleet nieuwe uitstraling gaven op het gebied van vorm en kleur. In overleg met Huub en Hans werd het definitieve ontwerp bepaald, waarbij zelfs rekening werd gehouden met het minimaliseren van zaagverlies van het plaatmateriaal. Vanaf het eerste kwartaal van 2022 is er hard gewerkt aan het strippen van het oude pand, een intensief proces dat met trots wordt teruggekeken door het team van de Risse Groep, naast hun reguliere werkzaamheden. De gevelmaterialen werden geleverd door Jongeneel Roermond, waar Noud Schellen de volle tevredenheid van het projectteam wist te waarborgen. De vakmanschap en expertise van HBR Timmerwerken, met Martin Berkvens en Toon Verberne, zorgden voor een voortreffelijke verwerking van de gevel.

Een functionele transformatie met duurzaamheid als fundament

De transformatie van het pand ging verder dan alleen duurzaamheid. Er werden ook functionele veranderingen doorgevoerd die een grote impact hebben gehad. Er werd een hoogrendement WTW-installatie (warmteterugwinning) op het dak geïntegreerd. Het dak kreeg een nieuw isolatiepakket en de verlichting werd vervangen door energiezuinige LED-verlichting. Het glas werd voorzien van triple-+-beglazing en er werd voor een geventileerd gevelsysteem met Trespa® Meteon®-platen gekozen, wat resulteerde in een duurzame gevelbekleding. Buiten deze technische aanpassingen, benadrukte Geert-Jan Kwaspen dat de functionele transformatie van het pand een belangrijk aspect was. Het gebouw biedt nu flexibele kantoorruimtes met een prettig klimaat, waar mensen graag verblijven.