Archicomm NL: Project van de maand maart

Studentenhuisvesting SSPTA Tilburg

ArchiComm Nederland Trespa project van de maand, maart

Studentenhuisvesting SSPTA Tilburg

Deze maand is het studentencomplex SSPTA aan de Professor Verbernelaan in Tilburg project van de maand. Het project bestaat uit 96 studenteneenheden en commerciële ruimten in de kelder en op de begane grond.

𝐓𝐡𝐞 𝐑𝐞𝐝 𝐁𝐫𝐢𝐜𝐤

Het pand heeft een rijke geschiedenis als voormalig datacenter van Interpolis, ook wel bekend als 'The Red Brick'. Na jarenlang leeg te hebben gestaan, hebben BVR VastgoedOntwikkeling en Conceptual Residences het pand getransformeerd tot een woongebouw met 96 zelfstandige studentenwoningen. Hiermee draagt het complex bij aan Tilburg als studentenstad met de nabijheid van de Tilburg University en diverse hogescholen.

De transformatie van het gebouw kenmerkt zich door het verwijderen van de voormalige bovenste technische installatie bouwlaag en het toevoegen van vier nieuwbouw woonlagen. Hierbij was het belangrijk dat het gewicht van de nieuw opgebouwde constructie niet te zwaar zou zijn en er geen aanpassing aan de fundering nodig was. De 2e verdieping, waar de technische installaties waren gesitueerd, is nagenoeg volledig verwijderd, op een kenmerkend gevelelement na. Voor de afwerking van de gevel is gekozen voor Trespa® Meteon® NM01 - Rusted Brown.

𝐒𝐭𝐫𝐚𝐤𝐤𝐞 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐧𝐢𝐧𝐠

Het projectteam heeft te maken gehad met de nodige uitdagingen en een strakke planning. Na de verlening van de omgevingsvergunning in oktober 2021 kon pas gestart worden met de sloop van de 2e verdieping. Ondanks de vertraagde levering van diverse bouwmaterialen is het toch gelukt om de studentenwoningen op tijd op te leveren en konden de eerste studenten in augustus 2022 hun sleutels in ontvangst nemen voor het begin van het nieuwe studiejaar.

𝐌𝐚𝐚𝐭𝐬𝐜𝐡𝐚𝐩𝐩𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤𝐞 𝐟𝐮𝐧𝐜𝐭𝐢𝐞 𝐢𝐧 𝐓𝐢𝐥𝐛𝐮𝐫𝐠

Naast de 96 studentenwoningen op de verdiepingen is de begane grond en kelder ingevuld met een fitnessruimte en een gezondheidscentrum met een huisarts en fysiotherapeut. Het pand heeft ook een belangrijke maatschappelijke functie doordat SSPTA samenwerkt met Stichting de Reitse Plint en zo een wijkcentrum biedt in de geliefde wijk "De Reit".